Ska det vara så svårt att hålla sams?

Vissa tycker att det är svårt att hålla humöret uppe efter en lång och stressig dag på jobbet och tar ut spänningarna på familjen. Andra tycker att det är svårt att inte ge efter för impulser och falla för frestelser. För en tredje grupp – eller alla – är det de små vardagsproblemen som att tappa bort nycklarna för femtioelfte gången eller att aldrig svara på sms som innebär konflikter med den som man håller närmast och kärast. Relationer är ett klurigt kapitel.

EMMA, 35 ÅR
”Mina föräldrar har fått sin beskärda del av ilskan. Jag kommer ihåg när de var och hälsade på mig när jag bodde utomlands för ett par år sedan. Jag hade bott där några månader och vi hade inte setts på länge så jag ville verkligen hålla ihop. Resultatet var bara att det blev jättekonstig stämning för det var så ovant att jag gjorde det. Men dag tre så kom allt på en gång istället och då var det som att alla drog en lättnadens suck. Min mamma sa till och med att det blir ju ingen semester om inte du får ett sådant här utbrott. Sedan hade vi det bra.”
”Jag är ganska impulsiv. När jag var 21 gifte jag mig till exempel med en kille som jag bara hade känt i åtta dagar.”

Specialisten svarar

HANNAH R JAKOBSSON, LEG. PSYKOLOG
Är det svårare med relationer när man har ADHD?
– Alla människor har olika svårt med relationer. Med det sagt så är ADHD definitivt en påverkande faktor när det kommer till svårigheter i relationer. I och med det ser man också fler separationer hos personer med ADHD.

Varför är det så?
– Dels kan det ha med impulskontroll att göra. Att härda ut och att kunna stanna i relationen fast att man bråkar och det är jobbigt. Sedan kan det vara svårare att låta bli frestelser vilket kan leda till otrohet. Det i sin tur hör kanske även ihop med behovet av spänning. Man kan ha svårt att acceptera situationer där det inte händer så mycket. Därutöver har vi allt det praktiska. Är man ständigt den som glömmer att köpa mjölk, aldrig går att nå för att mobilen laddat ur, glömmer att betala räkningar och andra vardagliga men viktiga saker, så påverkas ju givetvis relationerna. När det gäller kvinnor så finns det dessutom forskning som visar att PMS eller PMDS som den värre formen kallas, också är en faktor som förvärrar symtomen åtminstone en tredjedel av månaden. Det är ganska mycket. Jag råder alltid mina kvinnliga patienter att kartlägga sina menstruationscykler och dela dessa uppgifter med sina partners.

Finns det någonting man kan tänka på när man lever med en person som har en ADHD-diagnos?
– Läs på! Alla människor har egenheter som man behöver förhålla sig till när man lever i en relation, men hur ofta finns det en manual? Här finns det ju alltifrån appar till litteratur. Utnyttja det!


Vill du läsa mer? Fråga din vårdkontakt om Fyra bokstäver – en bok för dig som fått en ADHD-diagnos som vuxen.

Top
Takeda Takeda Pharma AB | Vasagatan 7, 111 20 Stockholm | 08-731 28 00 | infosweden@takeda.com